Bild som illustrerar IMG 0408

Vinterbad

Vinterbada dig friskare

Att vinterbada är en fantastisk naturupplevelse som även gör dig gladare, friskare och piggare. När du som kallbadare kliver ner i det iskalla vattnet så frigörs ett fyrverkeri av endorfiner i kroppen. Kombinerat med en stunds upptining i bastun är det en njutning för såväl kropp som själ. I vår dela av Småland har du alltid nära till ett vinterdopp. Här tipsar vi om några platser där du kan kombinera ditt bad med en varm bastu.

Prova på kallbadsguidning med Ulrika

Ulrika, som driver "Vandra med Ulrika" guidar dig tryggt och säkert genom ditt kallbad. Du kan själv välja var du/ni vill bada, kanske i anslutning till en bastu. Om du bokar en guidning skickar Ulrika en utrustningslista och saker att tänka på före badet. Guidningen inleds med en genomgång av fakta, hälsoeffekter, säkerhetsaspekter mm. Därefter förbereds du genom ett visualiserat kallbad, för att sedan genomföra ett riktigt bad. Guidning avslutas med en värmande kopp te. 

Bild som illustrerar Vinterbada Webbild Bild som illustrerar IMG 0397

Bastuflotten på Isaberg Mountin Resort

På Isaberg kan du hyra den mysiga bastoflutten som ligger i Algustorpasjön. Njut av värmen och lugnet när du ser ut över den kanske frusna sjön. Via flottens badstege kan du ta ett svalkande och uppiggande dopp. Under flotten finns en motor, en så kallad strömbildare som gör att det håller sig isfritt vid flotten även vid minusgrader.

Hestraviken

På Hestravikens ”Riverside spa” kan du njuta av båda varma och kalla bad samt. Det naturinspirerade spat erbjuder tre varma utomhuspooler och en bastudel som hänger ut över ån Nissan. För dig som vill vinterbada erbjuds lite mer svalkande bad från bryggan i Nissan.

Bild som illustrerar Bastuflotte Vinter Bild som illustrerar Fotograf Vagsund.Se 9J7A8741 Kopiera

Tänk på det här när du vinterbadar

  • Bada gärna tillsammans med någon – det är både roligare och säkrare.
  • Om du badar från en stege är det lättare att komma upp ur vattnet.
  • Ta med dig badskor samt vantar och mössa som du kan ha på dig när du badar.
  • Stanna inte i vattnet för länge, det räcker med ett kort dopp.
  • Ta med varma kläder som är lätta att ta på.
  • Var gärna uppvärmd innan t ex genom att basta eller träna.
  • Drick gärna något varmt efteråt.