Emma Örtlund tipsar om sina smultronställen

Emma Örtlund Tipsar

Årets smålänning, skådespelerska, sommarpratare och designer

Skådespelerskan Emma Örtlund är född och uppvuxen i det lilla landsbygdssamhället Reftele, som har en mycket spännande historia som sträcker sig 10 000 år tillbaka i tiden. Hon slog igenom i filmen Catwalk – från Glada Hudik till New York, där hon hade en av huvudrollerna. Emma har även medverkat som gäst i Skavlan och ”sommarpratat” i Sommar i P1. År 2020 blev hon utsedd till Årets smålänning 2020 och 2022 designade Emma årets rosa bandet.

Emmas smultronställen

Emma älskar att vara ute i naturen, gärna året runt. Hon älskar att vandra, åka pulka och ha picknick ute i naturen. Här kan du läsa om Emmas smultronställen i Isabergsregionen. 

Picknic i Dalenparken
Emmas första smultronställe är Dalenparken, där hon gärna äter en god picknick med sina vänner sommartid. Dalenparken som är belägen utmed ån Nissan är Gislaveds största park. Här finns en liten fotbollsplan, ett utegym och vackra perennplanteringar. Gångvägarna är upplysta och en stor flytbrygga där du kan meta eller titta på fåglarna.

Natur- och kulturstig Nissan
Emma älskar att vandra och promenera ute i naturen. En favorit är Natur- och kultirstigen Nissan, framför allt på våren när alla vitsippor blommor. Kring Nissan i Gislaveds tätort finns mängder av intressanta natur- och kulturmiljöer. Utmed sträckan finns informationsskyltar som berättar om områdets växt- och djurliv, industri- och kulturhistoria. Du passerar flera äldre industribyggnader, Gislaveds industrimuseum och natursköna vyer utmed ån. Längs promenadslingan finns även en grillplats med utsikt över Nissan. Natur- och kulturstigen är markerad med stolpar som pryds av promenadstigens egen logga. G:et kan stå för Gislaved, gummi, galoscher, gå...

Bild som illustrerar Natur Och Kulturstig Nissan 1 Bild som illustrerar Natur Och Kulturstig Nissan 2

Draven Naturreservat
Emmas tredje smultronställe är naturreservatet Draven. Draven är en av Smålands viktigaste och artrikaste fågellokaler. Reservatet är en viktig häckningsplats för en lång rad fåglar, främst änder och vadare. Här häckar även årta, småfläckig sumphöna, sothöna, vattenrall, skrattmås, rördrom, bläsand, storspov, brun kärrhök, sångsvan, trana och grågås. Emma som är intresserad utav fåglar rekommenderar besökare att uppleva växt- och djurlivet från något av områdets fågeltorn. Emma berättar även att det finns en vacker vandringsled som går runt hela naturreservatet (9 km). Du vandrar framför allt på spänger och korsar ett flertal små broar som tar dig över våta partier.

Bild som illustrerar Draven1 Sven Hedlund Bild som illustrerar Draven 9

Flaten och Svaneholms badplats
På sommaren älskar Emma att bada. Utanför Reftele där hon växte upp finns två av hennes favoritsjöar, Flaten och Bolmen. Sjön Flaten och Flatenbadet ligger söder om Reftele utanför den lilla byn Kållerstad. Den natursköna badplatsen Svaneholm ligger vid Bolmen nordöstra strand.