Vandra dagsturer

Dagsturer

Koppla av med en fridfull vandring i skog och natur

Tuskeboleden

Tuskebo promenadstig som går längs Tuskebosjön tar dig tillbaka i tiden och erbjuder många intressanta kulturmiljöer. Stigen börjar vid Pålsbo ca 5 km sydväst om Gislaved. På vandringen rör du dig genom två socknar - Våthult och Villstad.

Att människor sedan långt tillbaka vistats i trakten visas inte bara av järnåldersgravar nära Nissastigen, utan också av fynden av en stenyxa och en stockbåt vid Tuskebo gård.  Under promenaden passeras flera platser där människor tidigare bott och verkat, till exempel en ryggåsstuga och en ovanligt välbevarad pottaskeugn. Via ledens många informationsskyltar får du ta del av olika levnadsöden som t ex Cajsa som var ensam om att försörja sin lilla familj och vandrade 8 mil till tändsticksfabriken i Jönköping för att jobba.

Längd: 5,5 km

Markering: Vit markering

Svårighetsgrad: Enkel/medel. Observera att stigen tyvärr inte är lämplig för barnvagnar och rörelsehjälpmedel.

Bild som illustrerar Dagsturer Alt 1 Tuskeboleden pottaskeugn

Knavraboleden

Knavraboleden är en idyllisk naturstig som går genom ett trolsk skogslandskap med fyra sjöar. Längs leden passerar du flera bäckar med små broar. Leden erbjuder flera bänkar där du kan ta en paus samt en raststuga med grillmöjligheter. Raststugan har ett panoramafönster ut mot den vackra naturen. Under vandringen går du förbi resterna av en gammal kvarn samt en vacker utsiktspunkt. Du kan fortsätta din vandring på Gislavedsleden som knyter an till Knavraboleden. Glöm inte att ta med dig badkläder och fikakorg.

Längd: 3 km

Markering: Röd markering

Svårighetsgrad: Enkel/medel. Observera att stigen tyvärr inte är lämplig för barnvagnar och rörelsehjälpmedel.

Natur- och kulturstig Nissan

Kring Nissan i Gislaveds tätort finns mängder av intressanta natur- och kulturmiljöer. Natur- och kulturstig Nissan är en promenadstig för dig som vill uppleva och lära dig mer om dessa.

Utmed sträckan finns informationsskyltar som berättar om områdets växt- och djurliv och industri- och kulturhistoria. Du passerar flera äldre industribyggnader, Gislaveds industrimuseum och natursköna vyer utmed ån. Leden erbjuder en grillplats vid Nissan.

Natur- och kulturstigen är markerad med stolpar som pryds av promenadstigens egen logga. G:et kan stå för Gislaved, gummi, galoscher, gå...

Södra sträckan

Längd: 3,6 km

Markering: stolpar med bokstaven G.

Svårighetsgrad: Denna etapp är relativt lättframkomlig.

 

Norra sträckan

Längd: 3 km 

Markering: stolpar med bokstaven G.

Svårighetsgrad: Ojämnt underlag

Fornminnesleden

På toppen av Gislaveds kommun hittar du Fornminnesleden. Den består av två leder på cirka 3 km och 7 km och är rik på fornlämningar. Längs med vandringsleden som mestadels går genom vacker skogsmark får du bland annat skåda gravfält och gravrösen från järn- och bronsåldern. Här finns även lämningar från en varggrop och en kolakoja. Har du tur kanske du även stötar på någon av ridskolans hästar som gärna går på tur i skogarna i området. Vid parkeringen mitt emot Öreryds kyrka finns informationstavlor. I slutet av leden finns en rastplats med bord och bänkar.

Längd: 3 km eller 7 km

Markering: Röd (3 km), grön (7 km)

Svårighetsgrad: Enkel/medel. Observera att stigen tyvärr inte är lämplig för barnvagnar och rörelsehjälpmedel.

Rastadammarna

I utkanten av Gislaved finns en anlagd våtmark. Vid våtmarken finns ett rikt fågelliv som lockar många fågelskådare. Området har blivit ett mycket populärt strövområde då det går en motionsslinga på närmare 3 kilometer runt våtmarken. Längs promenadslingan finns två grillplatser.

Längd: 3 km

Markering: ingen markering

Svårighetsgrad: Enkel

Bild som illustrerar Draven1 Sven Hedlund Draven. Foto Sven Hedlund

Draven

Naturreservatet Draven ligger ca 10 km norr om sjön Bolmen och är ett av Sveriges intressantaste fågelområden. Här häckar årta, småfläckig sumphöna, sothöna, vattenrall, skrattmås, rördrom, bläsand, storspov, brun kärrhök, sångsvan, trana och grågås. Många olika änder, gäss och vadare rastar också här under flyttning. Pilgrimsfalk har setts vid sjön och flera andra rovfåglar söker sin föda här. Om vintern kan man få se havsörn.

Runt sjön går en led med spänger på cirka 9 km. Längs med leden hittar du två fågeltorn, gömslen och utkiksplatser. För den som vill kombinera sin vandring med att övernatta ute i det fria finns både vindskydd och övernattningsstuga.

Längd: 9 km

Markering: Röd markering

Svårighetsgrad: Enkel/medel. Observera att stigen tyvärr inte är lämplig för barnvagnar och rörelsehjälpmedel.