Bild som illustrerar Gislaveds Industrimueseum

Gislaveds Industrimuseum

Vår del av Småland har en fascinerande industrihistoria som du kan ta del av på Gislaveds industrimuseum.

Gislaveds Industrimuseum ligger i den gamla Remfabriken som är nästan 100 år gammal. I museet får du lära dig mer om vår lokala industrihistoria. Visste du t ex att Gislaved var först i Sverige med att tillverka legobitar, att vi har försett stora delar av världen med råttfällor eller att den kända däcktillverkaren Gislaved däck/Gislaveds gummi startade sin verksamhet med att tillverka gummibollar, nappar och galoscher. 

På museet finns det många intressanta föremål och miljöer från olika tidsepoker t ex en gammal fotostudio, ett urmakeri och gamla kontor. I taket hänger en fallskärm som tidigare tillverkades i området. 1943, mitt under brinnande krig, fick Nissafors pappersförädling AB, i uppdrag av Statens Materielverk, att utveckla och tillverka engångsfallskärmar av kräppat kraftpapper. Skärmarna var avsedda för användning främst i Nordnorge, på platser där det saknades vägar fram till ensliga gårdar och byar. Ömtåligt gods packades i hö, som sedan kunde användas som foder till hästar och kor.

Bild som illustrerar Gislaveds Industrimuseum 2 Bild som illustrerar Gislaveds Industrimuseum 3

Industrimuseet är vackert belägen vid ån Nissan. Under nästan 200 års tid spelade timmerflottningen på Nissan en stor roll för skogsindustrin. Virket höggs ned och flottades på det strömmande vattnet vidare till sågverken. Med hjälp av rännor kunde man leda timret förbi olika hinder längs vägen. Bakom Industrimuseet, vid vattenfallet, finns en sådan flottningsränna. Utanför industrimuseet kan du gå ”Kulturstig Nissan” som är en 3,6 km lång runda med olika informationsskyltar som berättar om områdets industri- och kulturhistoria.

Museet ligger även ett stenkast ifrån den gamla marknadsplatsen. Den äldsta hittade uppgiften om en marknad i Gislaved är från år 1626. Då var det uppe i häradsrätten att det hade varit slagsmål där. Platsen för marknaden var i det stora vägkorset där vägarna möttes från nord-syd och öst-väst som då låg där rondellen vid Danska vägen ligger nu. Innan entrén har Industrimuseet byggt upp ett antal marknadsbodar enligt modell från 1600-talet. Juletid kan du köpa olika typer av hantverk i de traditionsenliga bodarna.

Muséet erbjuder guidade turer samt audioguider på svenska, danska och engelska. Du kan även köpa vykort och planscher med reklammotiv från den gamla däckfabriken. För mer information, öppettider och priser besök muséets hemsida.

Bild som illustrerar Gislaveds Industrimuseum Bild som illustrerar Gislaveds Industrimuseum 1