Nationalparken Store Mosse

Nationalparken Store Mosse

Store Mosse är Sydsveriges största myrområde.

Beteckningen myrhav är ingen överdrift . Store Mosse erbjuder imponerande vidder, som för tankarna till fjällvärlden. Naturen på mossen präglas av en stor mångfald inom både djur- och växtriket, med allt från sjöar och kärr till tranor, älgar och örnar. Här kan du vandra och upptäcka naturen på egen hand genom att följa någon av de vandringsleder som finns 

Vandringslederna på Store Mosse går över spångar och varierar i längd mellan 500 meter och 14 kilometer. Som fågelskådare väljer du med fördel rundan Kävsjön runt, och tar del av dess rika fågelliv. Den 500 meter långa sagostigen - Skogstrollens stig, är ett roligt alternativ för barnfamiljen. Längs stigen får du träffa små troll, vättar, smådjur, fåglar, fjärilar, blommor och lavar. Till den som vill uppleva mer av det som är unikt för Store Mosse, med högmossen och rocknarna, rekommenderas Lilla Lövö runt. Under sommaren ordnas guidade vandringar av olika slag på mossen och på vintern är trevligt att åka längdskidor. Populärast på sommaren är den guidade turen med snöskor.

För dig som är fågelintresserad eller vill njuta av utsikten finns ett fågeltorn ungefär 150 meter från stora parkeringen vid huvudentrén. Tornet är tolv meter högt med en härlig utsikt över Kävsjön och gungflyet.

Vintertid utfodras örnar och andra rovfåglar i nationalparken. Örngömslet för allmänheten ligger utmed grusvägen Kittlakull – Östra Rockne på södra sidan om vägen. Gömslet är alltid öppet och kan besökas året om.

Det finns ett Naturrum i parken där man kan studera fåglar inomhus genom ett stort panoramafönster. På naturum kan du även läsa om mossens historia och ta del av olika utställningar och aktiviteter.

Bild som illustrerar Lilla Lovorundan Spang Hogmosse Store Mosse Foto Johan Rova Bild som illustrerar Store Mosse Nationalpark1 Sven Hedlund
Bild som illustrerar Store Mosse Nationalpark2 Sven Hedlund Bild som illustrerar Store Mosse