Bild som illustrerar Bolmen Farja

Sjön Bolmen

Upplev livet kring Sveriges tionde största sjö

Bolmen ligger mellan Småland och Halland och är kantad av djupa tysta skogar och ett spännande djurliv.  Sjön har över 300 öar och den största av dem är Bolmsö som är förbunden med fastlandet via en bro på ena hållet och en färja på det andra hållet.  Från idylliska  Sunnaryd kan du åka linjefärja över till Bolmsö. Färjan är gratis och du väljer själv om du vill ta med dig bilen eller kanske cykeln ut till Bolmsö. Vid färjeläget hittar du även vår sommarturistbyrå, en turistbyrå med det lilla extra. Förutom kartor, broschyrer och personliga tips på upplevleser i området kan du köpa glass, njuta av doften av rykande färskt kaffe, fylla på picknicken med enklare fika, godis och dryck. Här finns även ett antal spela att låna när du väntar på att färjan ska komma. 

Fiske 

I Bolmen finns grunda vindskyddade vikar, djupbranter och en mängd strömutsatta uddar som erbjuder fina platser för mete, spinn- och flugfiske. De stora öppna vattnen ger möjlighet till fint trollingfiske. Fisket i sjön är främst inriktat på abborre, gädda och gös men det finns även brax, sutare, ål, öring och lake. Sommartid kan du köpa sjökort och fiskekort i vår turistbyrå vid färjeläget i Sunnaryd.

Kanot 

Bolmen med sina 365 öar är en fantastiskt vacker plats för paddling. Det finns gott om öar att göra strandhugg vid för att bada, sola eller studera det rika djurlivet. Varför inte paddla runt Bolmens största ö, Bolmsö eller via Laganleden som tar dig ändå ut till Kattegatt. Du kan övernatta i vindskydd eller bo på Store Sten B&B som ligger precis vid vattnet eller den mysiga Alpacka-gården “Pelles i Sunnaryd” som erbjuder många roliga aktiviteter.

Bad och båtliv 

Bolmen erbjuder ett fantastiskt bad och båtliv. Strax norr om färjeläget ligger småbåtshamnen Kårehamn där det också finns en gästbrygga samt en badplats. Ute på Bolmsö finns även en vacker badplats med utsikt över sjön och dess fågel- och båtliv.

Cykla och vandra 

Det är mycket populärt att cykla och vandra i omgivningarna kring sjön Bolmen. I Bolmenområdet finns flera cykel- och vandringsmöjligheter. Du kan t ex välja att cykla/vandra runt hela Bolmen eller runt den norra delen av sjön. Leden erbjuder en spännande historia med förhistoriska gravar, runstenar, sägner och minnesmärken från äldre tider. Landskapet är varierande med skog, öppna landskap och sjöutsikt.  Flera leder är inte markerade men finns tillgängliga i digital och tryckt format. 

Kultur och historia 

Förr i tiden kallades denna del av Småland för "Finnvedens folkland". Detta område är idag klassat som riksintresse för kulturminnesvård. Kulturmiljön är särskilt värdefull så samtliga tidsperioder från yngre stenålder till vikingatid finns representerade i form av olika fornlämningar. Namnet Bolmen kommer från ett gammalt fornsvenskt ord som betyder "stor".