High Chaparral Lucky Luke

Dagsutflykter

Bli en del av äventyret på High Chaparral

På High Chaparral väntar spännande äventyr i genuin Vilda Västern-miljö, där du själv är en del av äventyret. Upplev actionfyllda shower, träffa skurkar som bröderna Dalton och tågrånare, vaska guld, kliv ombord på en hjulångare, träffa Zorro och hans vänner eller dra iväg i full galopp med käpphästen. På High Chaparral händer det hela tiden grejer när du minst anar det.

High Chaparral är känt för alla sina shower med hisnande stunts, färgsprakande danser, komik, sång och musik – och alla shower ingår i entréavgiften.

High Chaparral Bankrån High Chaparral Lek

Shoppingtur till Sveriges största varuhus Gekås

I Isabergsregionen är det inte längre än att du kan göra en dagsutflykt till det berömda varuhuset Gekås i Ullared. Den lilla butiken som en gång startade i bottenvåningen på en villa i Ullared är idag Sverige populäraste besöksmål. Butiksytan i varuhuset är 44 500  m², har 82 utgångskassor och kan rymma 8 900 kunder samtidigt. Gekås Ullared har 9 000 kundvagnar, 10 000 kundkorgar och 3500 parkeringsplatser. 

Nationalpark Store Mosse 

Store Mosse erbjuder imponerande vidder, som för tankarna till fjällvärlden. Naturen på mossen präglas av en stor mångfald inom både djur- och växtriket, med allt från sjöar och kärr till tranor, älgar och örnar. Här kan du vandra och upptäcka naturen på egen hand genom att följa någon av de vandringsleder som finns 

Vandringslederna på Store Mosse går över spångar och varierar i längd mellan 500 meter och 14 kilometer. Den 500 meter långa sagostigen - Skogstrollens stig, är ett roligt alternativ för barnfamiljen. Längs stigen får du träffa små troll, vättar, smådjur, fåglar, fjärilar, blommor och lavar. 

För dig som är fågelintresserad eller vill njuta av utsikten finns ett fågeltorn ungefär 150 meter från stora parkeringen vid huvudentrén. Tornet är tolv meter högt med en härlig utsikt över Kävsjön och gungflyet.

Det finns ett Naturrum i parken där man kan studera fåglar inomhus genom ett stort panoramafönster. På naturum kan du även läsa om mossens historia och ta del av olika utställningar och aktiviteter.

Bild som illustrerar Store Mosse 1 Bild som illustrerar Store Mosse Nationalpark1 Sven Hedlund

Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Vandalorum är ett levande museum. Här visas 10-15 unika utställningar per år som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Utanför Vandalorum finns även en 3 500 m² stor perennäng skapad av Oudolf som är en av världens främsta trädgårdsdesigner. 

Bild som illustrerar Vandalorum Bild som illustrerar Vandalorum1

Hyltens Indsutrimuseum

Ta ett steg tillbaka i tiden och besöks Hylténs industrimuseum i Gnosjö. Här kliver du in i en helt bevarad metallfabrik så som det såg ut kring tidigt 1900-tal. Hylténs är ett helt unikt museum som visar upp den tidigt moderniserade Gnosjöandan och mannen bakom den, J.E Hyltén. Fabriken fungerar än idag genom remdrift som drivs utav det egna vattenkraftverket som är över 100 år gammalt. Alla maskiner och verktyg fungerar och det produceras fortfarande produkter i liten skala som säljs i den egna shopen. Du kan t.ex. köpa skol- och skepparklockor, ljusvässare och mortlar som gjutits och svarvats på plats.

Bild som illustrerar Hyltens Bild som illustrerar Hyltens1