Bild som illustrerar IMG 1150 Red

Sjöodjuret i Fegen

Finns det ett sjöodjur?

Observationer av stora hiskeliga varelser i sjön Fegen har förekommit flera gånger under årens lopp. Sommaren 1969 var det minst 20 personer som rapporterade att de sett sjöodjuret. Enligt deras vittnesuppgifter hade det en svart kropp, var 4 meter långt och gav ifrån sig ett fräsande ljud.

Einar Sanden i Lilla Kätebo, på den tiden ordförande i Fegens fiskevårdsförening, befann sig klockan 8 på morgonen, en vardag i början av maj samma år, nere vid sjön för att se om någon hade fått sin båt i sjön inför det stundande sommarfisket. "Plötsligt fick jag syn på ett slags djur som rörde sig med hiskelig fart längs den motsatta stranden.”

Einar klockade djuret till en fart av 1 300 meter på tre minuter och såg det försvinna bakom Brattåsens udde. Ett tiotal sekunder senare kom det tillbaka samma väg och med samma fart, sänkte sig i djupet och försvann. Han beskrev djuret som gråsvart, 3-4 meter långt, ca 1,5 meter brett och 30 cm högt. Enligt Einar liknade det en upp- och nedvänd båt när det forsade fram i vattnet.

Enligt den gamla tidningsartikeln där historien finns dokumenterad, var västgötarna på andra sidan sjön, av åsikten att smålänningarna såg i syne. Smålänningarna protesterade dock våldsamt och ville gå ed på att de sett monstret. Enligt Einar var det just av denna anledning som monstret inte avslöjats tidigare dvs. man var rädd för att folk skulle göra narr av smålandsbönderna i tassemarkerna runt sjön.