Bild som illustrerar Stengardshults Kyrka3 Sven Hedlund

Isabergsområdet

Upplev historia i sagolika miljöer

I Isabergsområdet finns det många platser där du kan uppleva historiens vingslag i sagolika miljöer. Känn doften av skog och lyssna på bruset från den gamla kvarnen eller flottningsrännan. Packa en picknickkorg eller kombinera turen med en matupplevelse på Hestraviken eller Restaurang Höganloft. 

Isabergstornet

Isabergstornet är beläget på urbergskullen Isaberg 309 m ö h. Det är väl synligt från Nissastigen i båda riktningarna. Tornet som byggdes på uppdrag av Turistföreningen år 1920  har en karaktäristisk utformning som för tankarna till forna tiders vårdkasar. Isabergstornet har kommit att få ett högt symbolvärde för Isaberg och Hestra.

Bild som illustrerar Isabergstornet

Öreryd

I början av 1940-talet var Öreryd en tillflyktsort för norska motståndsmän. Lägret tog sammanlagt emot över 40 000 norrmän. Under de sista krigsåren blev lägret ett militärt träningsläger för norska polistrupper som skulle återta Norge. Idag finns en minnessten rest vid platsen samt diverse kvarlevor från lägertiden. Ibland anordnas guidade turer i området. 

Fornminnesleden

Fornminnesleden består av två leder på cirka 3 km och 7 km och är rik på fornlämningar. Längs med leden som mestadels går genom vacker skogsmark får du bland annat skåda gravfält och gravrösen från järn- och bronsåldern. Här finns även lämningar från en varggrop och en kolakoja. Vid parkeringen mitt emot Öreryds kyrka finns en informationstavla.

Lidernas kvarn

Djupt inne i skogen hittar du Lidernas kvarn som är vackert belägen vid Rödjebäcken. Kvarnen uppfördes omkring år 1800 och är en hjulkvarn. År 1915 tillkom en såg med stickhyvel. Kvarnen var i bruk till 1940 och sågen användes fram till 1947, då vattenhjulet hade tjänat ut. 1968 skänktes Lidernas såg och kvarn till Valdshults hembygdsförening som har gjort ett omfattande renoveringsarbete.

Bild som illustrerar Lidernas Kvarn

Flottningsrännan

Denna rekonstruerade flottningsränna i Valån uppfördes 1993 till minne av verksamheten i Nissans flottningsområde. Här pågick flottning av timmer från senare delen av 1800-talet fram till år 1965. En sällsamt vacker plats att njuta av med en fikakorg.

Bild som illustrerar Flottningsrannan Fisketrappan Valan

Radaholm

Radaholms kvarn ligger i Stengårdshults socken, en fantastisk kultur- och naturmiljö. Vattenkraften kommer från Stensjön via Radaån. Skylten på Radaholms kvarn berättar att verksamhet har bedrivits här under åren 1626 till 1966.

Bild som illustrerar Radaholm Bild som illustrerar Radaholm Kvarn Hur Ar Kvaliteten

Stengårdhults kyrka  

Stengårdshults träkyrka uppfördes 1912, efter att den gamla kyrkan brunnit ner. Den nya kyrkan är ritad av slottsarkitekten Torben Gruth, som även ritat Stockholms stadion.

Bild som illustrerar Stengardshults Kyrka4 Sven Hedlund Bild som illustrerar Stengardshults Kyrka2 Sven Hedlund