Bild som illustrerar Skeppshult Cykeln

Tillverkas här

Vår region är känd för sin entreprenöranda och tillverkningsindustri. Här finns många välkända produkter och varumärken. 

Skeppshultscykeln 

I småländska Skeppshult har det tillverkats cyklar i över 100 år. Bland svenska cykeltillverkare är fabriken i dag ensamma om att bygga cyklar från grunden och varje cykel är resultatet av ett hantverk som förfinats över ett helt sekel. År 2022 släpptes boken "Vägen - berättelsen om skeppshultscykeln", där du kan läsa mer om företagets otroliga historia. 

Bild som illustrerar Skeppshultcykeln2 Bild som illustrerar Skeppshultcykeln1 (1)

Hestrahandsken

I över 80 år har familjeföretaget Hestrahandsken utvecklat handskar som ska värma, skydda och ge fingertoppskänsla i de mest skiftande miljöer. Företaget grundades av lantbrukaren Martin Magnusson som till en början tillverkade tåliga handskar för skogshuggare. Året därpå började man anlägga en slalombacke på Isaberg intill Hestra och Martin Magnusson börjar då tillverka handskar ämnade för skidåkning. 1974 vann Ingemar Stenmark sin första världscuptävling med handskar från Hestra på händerna och sedan 1975 har Hestrahandsken samarbetat med flera av Svenska Skidförbundets idrotter. 

Bild som illustrerar Hestra Handsken 2 Bild som illustrerar Hestra Handsken 1

Skeppshultpannan

Skeppshults Gjuteri grundades redan år 1906, då Carl E Andersson återvände hem till Småland från Nordamerika med kunskap om gjutning. Sedan dess har mycket hänt, men samtidigt är mycket sig likt; kunskapen, hantverket. Idag är Skeppshult det enda kvarvarande gjuteriet i Skandinavien som tillverkar handgjutna  hushållsprodukter i gjutjärn enligt gamla traditioner. 

 

Bild som illustrerar Skeppshult Gjuteri 1 Bild som illustrerar Skeppshults Gjuteri

Skeppshultsstegen

Skeppshultstegen, en av Nordens ledande stegtillverkare, är ett familjeägt företag i Skeppshult. Företaget grundades redan år 1958, och med deras långa erfarenhet i branschen har de lyckats skapa ett varumärke som står för kvalitet och hållbarhet. 

Bild som illustrerar Skeppshultstegen Bild som illustrerar Skeppshultsstegen Storstege

Kundkorgar och matlådor - Nordiska plast 

Det familjeägda företaget Nordiska plast har tillverkat plastprodukter i Gislaved sedan 1950-talet. Du har säkert haft en produkt från Nordiska Plast i handen. Det kan vara kundkorgen i varuhuset, en snygg smart förpackning för hemmet, en back för redskap i garaget eller klok förvaring på företaget. Det finns knappast en plastprodukt som företaget inte har gjort, eller gör och i dag är Nordiska plast ett ledande företag med ett av marknadens bredaste sortiment. 

 

Bild som illustrerar Nordiska Plast Kundkorg Bild som illustrerar Nordiska Plast

Häftapparater - Isaberg Rapid

Från ett litet företag som startade i Hestra år 1936 har Isaberg Rapid vuxit till ett globalt framgångsrikt företag med försäljning i över 130 länder. En småländsk framgångssaga som heter duga. Idag är Isaberg Rapid ett av världens ledande varumärken inom häftbranschen. Företaget utvecklar och tillverkar kontorshäftare, häftverktyg, limpistoler mm. för både hantverkare och hemmafixare.

Bild som illustrerar Rapid 1 Bild som illustrerar Isaberg Rapid Haftapparat K2

Kockums Jernverk

Kockums Jernverk med anor från 1800-talet är främst känt för det emaljerade kokkärlet som görs i flera olika färger. Kanske är det framför allt den milda gula färgen med mörkgrön kant som de allra flesta känner till. Efter att produktionen stannade av på 60-talet har varumärket gjort come back med samma kvalitet och hållbara material. Idag är Kockums Jernverk beläget i småländska Anderstorp, där en stor del av företagets hushållsprodukter tillverkas.

 

Bild som illustrerar Kockumspizzasteelgreyenamelutensils Web Bild som illustrerar Kockumsburgercookingindoors Webb

Tenzo 

Tenzo är en av Sveriges största möbeltillverkare och strävar efter att vara ledande inom trendigt designade möbler. När företaget grundades på 1930-talet låg fokus på att vara specialister på trämöbler. Idag har Tenzo växt till att vara ett internationellt företag med specialistkompetens inom både design, kulörer och lackering. Trots att företaget har växt, så finns basen och fabriken fortfarande kvar där det en gång började, i Smålandsstenar.

Bild som illustrerar Tenzo Bild som illustrerar Tenzo1

Stolab

Stolab är ett svenskt varumärke som sedan år 1907 tillverkat möbler av hög kvalité i Smålandsstenar. Tillsammans med ledande, nordiska formgivare har företaget skapat tidlösa klassiker som t ex ”Lilla Åland” (1942) av Carl Malmsten och Pinnockio (1955) av Yngve Ekström. Idag har Stolab återförsäljare över hela världen.

Bild som illustrerar Stolab Miss Button Bar Stool 0414 Bild som illustrerar Stolab The Photogallery 20232476

Hestra markis

Det familjeägda företaget Hestra Markis är en av Sveriges största fristående tillverkare av solskyddsprodukter för indoor och outdoor living. Produktionsanläggning i Hestra förser sedan år 1948 den svenska och nordiska marknaden med högkvalitativa och flexibla solskyddsprodukter för alla lägen och alla typer av hus.

 

Bild som illustrerar Hestra Markis Produktbilder Hestra August4 Bild som illustrerar Hestra Markis Produktbilder Hestra Erland

SMD - Svensk möbel design 

SMD Design arbetar med noga utvalda formgivare som delar synen att små detaljer gör helheten. SMD Designs produkter massproduceras inte utan de flesta produkterna tillverkas och monteras för hand i fabriken i Reftele. Bland de mest populära produkterna finner du exempelvis, soffbord, speglar, skohyllor och vägghängare.

 

Bild som illustrerar SMD Design 1 Bild som illustrerar SMD Design 2

ESSEM Design

Essem Design i Anderstorp är en svensk möbeltillverkare med ett stort fokus på inredning till hallen. Varumärket grundades år 1937 när den svenska formgivaren Gunnar Bolin tog fram den omåttligt populära klassikern Nostalgi - en hylla som agerar både hatthylla och skohylla. Numera har Essem Design vidareutvecklat sitt sortiment med mängder av nya produkter för hallen.

Bild som illustrerar ESSEM 2106180105 OK Bild som illustrerar Foto Essem Design Mg 8685

Gjutjärnsspisar - Westbo of Sweden

Westbo of Sweden i Reftele tillverkar klassiska eldstäder och spisar gjorda av gjutjärn. Gamla modeller och mönster från Småländska gjuterier är förebilder för spisarna och har gett inspiration till de eleganta och tidlösa modellerna. Produkterna massproduceras inte  och är tillverkade med stor omsorg. 

Bild som illustrerar Westbo 3425 Bild som illustrerar Westbo 3497

Golvabia

På Golvabia i Anderstorp har man tillverkat golv sedan 1949, då Ivar Andersson kom hem från Amerika och hade lärt sig konsten att lägga parkett. Idag erbjuder Golvabia ett av marknadens bredaste sortiment inom golv; trägolv, textilgolv, kakel & klinker. Trägolven tillverkas fortfarande i fabriken i Anderstorp.

Bild som illustrerar Foto Golvabia Ribwallekmacchiato420038sovrumhalvsida Bild som illustrerar Jubileumsgolv Ek Naturvit 131933